Verschillende soorten laminaat

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikt type laminaat voor in uw woning is het raadzaam om vooraf de verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten. Veel mensen hebben geen idee welke mogelijkheden er tegenwoordig allemaal zijn, waardoor ze hun keuze te snel maken. Om te voorkomen dat u achteraf spijt krijgt van uw beslissing om voor een bepaald type laminaat te kiezen, is het raadzaam om vooraf verschillende laminaatsoorten op een rijtje te zetten. In dit artikel bespreken we een aantal van deze verschillende soorten laminaat.

Tip: kijk ook eens naar een vloer van hout of parket als u een ruim budget heeft! Deze vloeren hebben een iets andere uitstraling dan een laminaatvloer. Misschien past dit wel beter bij uw interieur.

Laminaat in verschillende kleuren

Allereerst kunnen verschillende soorten laminaat onderscheiden worden door de kleur waarin zij uitgevoerd zijn. Kiest u voor een lichte kleur laminaat, of gaat u voor een donkerdere tint? Het is sterk afhankelijk van uw interieur en uw smaak, welk type laminaat het meest geschikt is. U wilt immers voorkomen dat de kleur van uw laminaatvloer vloekt met de kleur van uw overige interieur in een ruimte. Daarbij is het belangrijk om te voorkomen dat de laminaatvloer een ruimte te donker maakt.

Een verschil in de opbouw van het laminaat

Niet alleen zijn soorten laminaat verschillend in hun kleur, ook kan de opbouw van het laminaat verschillen. Zo wordt het laminaat over het algemeen opgebouwd uit samengeperst materiaal, waarop een beschermende laag wordt aangebracht. Deze beschermende laag bepaalt voor een groot deel het uiterlijk en de kwaliteit van het laminaat. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een HDF-laag en een MDF-laag. Dit staat respectievelijk voor High Density Fiberboard en Medium Density Fiberboard. Het spreekt voor zich dat laminaat wat voorzien is van een HDF-laag van een iets hogere kwaliteit is.